Belastingdienst stelt boetes voor schijnconstructies uit

Belastingdienst stelt boetes voor schijnconstructies uit

16 november 2020 - De Belastingdienst gaat niet, zoals eerst gepland, vanaf begin volgend jaar boetes uitdelen aan bedrijven die zelfstandigen werk laten doen dat eigenlijk een dienstverband vraagt.

 

“Snel BVIK in zodat er geen schijnzelfstandigheid meer is! BVIK beschermt de ZZP’ers al sinds jaar en dag inclusief sociale zekerheden en adequate verzekeringen." 

Jelle J. de Boer | manager BVIK

 

Er moet nog langer geëxperimenteerd worden met een soort handleiding voor opdrachtgevers. Pas vanaf begin oktober volgend jaar kan worden gehandhaafd. 

 

Dat staat in de zesde voortgangsbrief ‘werken als zelfstandige’ die minister Wouter Koolmees van sociale zaken en staatssecretaris Hans Vijlbrief van financiën maandag naar de Tweede Kamer stuurden. Vanaf januari wordt eerst een half jaar lang een proef gedraaid met een ‘webmodule’ waarin opdrachtgevers vragen moeten invullen. Deze vragenlijst moet uiteindelijk duidelijkheid geven op de vraag of het werk door een werknemer moet worden uitgevoerd, of dat een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) het ook kan doen.

Opdrachtgevers die de vragenlijst de komende maanden invullen, zijn niet juridisch gebonden aan de uitkomst ervan, legt Koolmees uit. Na de proef wordt de module geëvalueerd. De handhaving van schijnconstructies wordt na de evaluatie pas opgebouwd, op zijn vroegst vanaf 1 oktober. Mogelijk wordt het zelfs nog later, waarschuwen de bewindsmannen. 

Breed maatschappelijk gesprek

Voordat de Belastingdienst gaat handhaven, wil Koolmees eerst ook een ‘breed maatschappelijk gesprek’ voeren over eventuele problemen die werkgevers, opdrachtgevers en zelfstandigen tegenkomen. Met dat gesprek wil hij ook het belang van de regels onderstrepen. Dit gesprek zou eerder dit jaar plaatsvinden maar is door de coronacrisis stil komen te liggen. Het gesprek is met belangenorganisaties van werkgevers en ondernemers.

De eerste voortgangsbrief hierover dateert al van juni 2018. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer drong er tijdens de behandeling van de Wet arbeidsmarkt in balans – die dit jaar in werking is getreden – op aan dat er snel adequate maatregelen zouden worden genomen voor bescherming van zzp’ers. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn, constateert ook minister Koolmees.


Bron: Trouw