Deliveroo wacht oordeel Hoge Raad over schijnzelfstandigheid niet af

Deliveroo wacht oordeel Hoge Raad over schijnzelfstandigheid niet af

10 augustus 2022 - Het vertrek van Deliveroo uit Nederland zat mogelijk al langer in de pijplijn. Het bedrijf weigerde, ondanks een vonnis in hoger beroep, om zijn riders arbeidsovereenkomsten aan te bieden. Half december wordt een uitspraak van de Hoge Raad hierover verwacht.

 

 

“De afwezigheid van een arbeidsovereenkomst is de oorzaak van de zwakke economische positie van platformwerkers”, volgens de advocaat-generaal. Deliveroo wacht de consequenties niet af en neemt een economische beslissing." 

Jelle J. de Boer | manager BVIK

 

Het bedrijf heeft vanochtend zijn vertrek uit Nederland aangekondigd. In november wil Deliveroo de operationele activiteiten hebben beëindigd. Tot die tijd blijft Deliveroo maaltijden bezorgen. Het besluit is nog niet definitief, maar het is zo goed als zeker dat het Britse bedrijf geen toekomst meer ziet in de Lage Landen.

Formeel heet het dat Nederland slechts één procent van de bruto transactiewaarde vertegenwoordigt, en te grote investeringen nodig zijn om het marktaandeel te vergroten, maar belangrijker lijken de juridische procedures die nog gaande waren.

De rechter in Nederland stelde eind vorig jaar dat riders van Deliveroo werknemers zijn en geen zelfstandigen. De werknemers horen daarmee onder de betreffende cao te vallen met alle arbeidsvoorwaardelijke rechten die daarbij horen. Maar Deliveroo weigerde niet alleen de cao toe te passen, ze procederen door. Tot aan de Hoge Raad.

In juni zag de vakbond zich naar eigen zeggen al enorm gesteund door het advies van advocaat-generaal De Bock over Deliveroo. Daarin stelt de advocaat-generaal dat maaltijdbezorgers van Deliveroo inderdaad werken op basis van een arbeidsovereenkomst.

Volgens de advocaat-generaal is de afwezigheid van een arbeidsovereenkomst de oorzaak van de zwakke sociaal economische positie van platformwerkers. Zij hebben vaak een laag inkomen en zijn er niet zeker van dat ze morgen ook werk zullen hebben, schetst de advocaat-generaal in het advies.

Het advies van de advocaat-generaal wordt vaak overgenomen.

De kans is dus groot dat Deliveroo de procedure bij de Hoge Raad gaat verliezen en de operationele kosten als gevolg daarvan flink zullen stijgen.

Vorige maand zijn FNV-leden werkzaam bij Deliveroo naar de bijeenkomst A fair future of work: the opportunity of the platform work directive. Ze gingen in gesprek met Europarlementariërs over de concept-richtlijn ter verbetering van de bescherming van platformwerkers. De druk lijkt ook vanuit Europa toe te nemen.


Bron: Emerce