Een kwart van de zzp'ers verlangt eigenlijk naar een vaste baan - het zijn vooral de eenpitters die hun omzet zagen dalen

Een kwart van de zzp'ers verlangt eigenlijk naar een vaste baan - het zijn vooral de eenpitters die hun omzet zagen dalen

5 april 2019 - Een kwart van de zzp’ers zou liever in loondienst willen werken. Het gaat om zo’n 300.000 eenpitters die eigenlijk naar een baan verlangen. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) onder 1500 zzp’ers en mkb’ers.

 

 

“Meer werken voor meer omzet leidt veelal tot verhoging van de werkdruk, dat kan leiden tot uitval en dus meer risico voor de zzp’er tov de werknemer." 

Jelle J. de Boer | manager BVIK

 

Ook van de kleinere mkb’ers geeft ruim een op de zes aan een arbeidscontract met vast inkomen te verlangen. De contractwens speelt volgens de Kamer van Koophandel (KvK) vooral bij relatief jonge ondernemingen.

Veel van de ondernemers en zelfstandigen die een aanstelling elders ambiëren, zagen hun omzet de afgelopen jaren dalen. Circa 23 procent van de zzp’ers kampte met een omzetdaling in de voorbije drie jaar. Bij de mkb’ers was dit bijna één op de vijf.

Meer uren maken als werk toeneemt

Zowel zzp’ers als ondernemers kiezen er veelal voor om meer uren te maken als de hoeveelheid werk toeneemt. Daarnaast kiezen zzp’ers er ook wel voor om met andere ondernemers samen te werken of gewoonweg nee te verkopen.

Het aannemen van extra personeel vinden veel mkb’ers een te grote stap, vanwege de financiële risico’s die daarmee gepaard gaan. Volgens het onderzoek gaat het om 28 procent van de ondervraagde ondernemers die liever niet meer mensen op de loonlijst zet. Verder geeft een op de vier mkb’ers aan geen geschikt personeel te kunnen vinden en nemen ze om die reden geen nieuw personeel aan.

 

De meeste ondervraagde zzp’ers en mkb’ers verwachten de komende drie jaar omzetgroei te realiseren. De grootste uitdagingen waar de ondernemers voor staan, zijn volgens het onderzoek het hebben van voldoende klanten, en genoeg financiële buffers. Ook het bepalen van het juiste uurtarief en prijzen en het hebben van ontwikkelcapaciteit voor nieuwe producten en diensten is een punt van aandacht.

Nederland telt volgens de KvK momenteel ruim 440.000 bedrijven in het mkb en 1,2 miljoen zzp’ers.

Onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK)


Bron: Business Insider