Maaltijdbezorger Deliveroo moet toch pensioenpremie afdragen

Maaltijdbezorger Deliveroo moet toch pensioenpremie afdragen

27 augustus 2019 - De rechtbank in Amsterdam vindt Deliveroo geen techbedrijf. Daarom moet de maaltijdbezorger met terugwerkende kracht pensioenpremie gaan afdragen aan het Pensioenfonds Vervoer.

Er staat voor het bezorgend personeel nog een rekening open van 638.972 euro. De zaak was aangespannen door het pensioenfonds nadat de rechter in januari oordeelde dat Deliveroo onder de cao beroepsvervoer valt. 

 

De onduidelijkheid over de arbeidsverhouding kan nadelige en ongewenste gevolgen hebben. BVIK lost dit op voorhand op!" 

Jelle J. de Boer | manager BVIK

 

Het Pensioenfonds Vervoer kent vier criteria of een onderneming verplicht pensioen moet opbouwen bij hun fonds. Er worden goederen vervoerd, het gebeurt over de weg, tegen een vergoeding, en de werkgever doet de vervoerswerkzaamheden uitsluitend of in hoofdzaak. Omdat Deliveroo meer dan 50 procent van de loonsom kwijt is aan vervoersactiviteiten, was het voor PV klaar als een klontje.

Geen lid

Deliveroo stelde zich op het standpunt dat het een technologiebedrijf is. Het voerde aan dat het ook geen lid mag worden van werkgeversvereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN), omdat het in geen enkele deelmarkt past. “Bij al deze deelmarkten gaat het om groot, gemotoriseerd vervoer over lange afstanden of specialistisch vervoer. Ongemotoriseerde bezorging of maaltijdbezorging, valt hier niet onder”, bepleitte Deliveroo.

Kernactiviteit

Wat de rechter betreft heeft het Pensioenfonds Vervoer voldoende aannemelijk gemaakt dat de kernactiviteit van Deliveroo maaltijdbezorging is. “Dit blijkt uit de wijze waarop Deliveroo zich naar buiten presenteert, met haar eigen naam ‘Deliveroo’ en als ‘maaltijd bezorgbedrijf’. […] Het verdienmodel is volledig gebaseerd op de bezorging”, schrijft de rechter in het vonnis.

Hoger beroep

Deliveroo begon in Nederland in 2015, alle bezorgers waren toen in dienst. Vanaf november 2017 werkt de bezorgdienst alleen nog met freelancers, maar volgens de rechter was er sprake van een verkapt dienstverband. Het hoger beroep over die zaak is nog in behandeling.

Verzekering

Vorig jaar mei meldde het moederbedrijf van Deliveroo dat het een ongevallenverzekering ging bieden aan alle zelfstandige koeriers. CNV noemde dat destijds ‘niet meer dan een schaamlap voor een schijnconstructie.’ Een bezorger die als gevolg van een ongeval tijdens een rit uit de roulatie raakt, krijgt nog een maand lang driekwart van zijn verdiensten doorbetaald.


Bron: amweb