Payrollende omroepmedewerkers eisen duizenden euro's achterstallig loon

Payrollende omroepmedewerkers eisen duizenden euro's achterstallig loon

11 februari 2020 - Twee omroepmedewerkers en vakbond FNV dreigen AT5/NH Nieuws en payrollaanbieder Tentoo met een rechtszaak. Ze eisen een vast contract bij de omroepen en 50.000 euro aan achterstallig loon.

Dat heeft de FNV dinsdag bekendgemaakt. Beide medewerkers hadden vroeger een vast dienstverband, maar werden bij een reorganisatie ontslagen. Toch konden ze via een payrollconstructie van Tentoo direct weer aan de slag.
 

 

Een klassieker, doorlopende arbeidsovereenkomst! #BVIKnl maakt flexibilsering mogelijk met sociale zekerheden." 

Jelle J. de Boer | manager BVIK

 

Gesommeerd


Ze doen inmiddels alweer jaren hetzelfde werk als toen ze in dienst waren, maar verdienen een stuk minder. Pensioen en vakantiedagen kunnen ze vergeten. Ook reiskosten worden niet vergoed.

De eisers spreken van een schijnconstructie en hebben de omroepcombinatie gisteren een sommatie verzonden. Wordt daar niet aan voldaan, dan volgt een gang naar de rechter.
 

Publiek geld


De vakbond vindt het onverteerbaar dat omroepen gebruikmaken van de kennis en kunde van oud-werknemers, zegt FNV-bestuurder Erik Pentenga. "Het moet niet mogelijk zijn dat omroepen met publiek geld schimmige constructies faciliteren die ervoor zorgen dat mediamakers nauwelijks een bestaan meer kunnen opbouwen."

In de (vastgelopen) onderhandelingen over een nieuwe omroep-cao maakt de FNV zich hard om een einde te maken aan dergelijke constructies. In plaats daarvan zijn er nog maar drie smaakjes: een vast contract, een fatsoenlijk uitzendcontract en het zzp-schap.


Bron: RTL Z