Rechter: chauffeurs Uber in loondienst

Rechter: chauffeurs Uber in loondienst
Datum: 18-02-2022 Tags: FNV, Uber, Rechtszaak, Schijnzelfstandigheid, ZZP,

11 februari 2022 - Uber chauffeurs zijn werknemers en vallen daarmee onder de Taxi-cao. Iedere chauffeur die met de taxi-App van Uber werkt, is afhankelijk van de werkwijze die Uber aan hen oplegt.

Dit zijn kenmerken van een arbeidsovereenkomst en daarom hebben de chauffeurs recht op een arbeidscontract mét cao-loon. Dit was de uitspraak van de rechtbank Amsterdam in de door vakbond FNV aangespannen rechtszaak tegen het bedrijf.


 

“Het Europese Parlement stelt dat digitale arbeidsplatforms flexibel mogen blijven, mist zij niet ten koste gaan van de sociale bescherming en rechten van de werknemers. BVIK is flexibel en onze gebruikers zijn sociaal beschermt!" 

Jelle J. de Boer | manager BVIK

 

Achterstallig loon

Uber heeft al kenbaar gemaakt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Eenzelfde zaak tegen het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk heeft ertoe geleid dat chauffeurs volgens de rechter ‘workers’ zijn (een arbeidsverhouding tussen werknemer en zelfstandige in) en daarmee recht hebben op het Britse minimumloon. Als gevolg kwam er een megaclaim van chauffeurs die aanspraak maakten op achterstallig loon. Dit kostte Uber ongeveer 500 miljoen euro.

Zelfstandig

De rechtszaak tegen Uber is niet de enige zaak tegen de zogenaamde ‘zelfstandigheid’ van werkenden. In februari dit jaar deed de rechter een soortgelijke uitspraak in een zaak tegen Deliveroo waarbij de bezorgers als ‘zelfstandigen’ werken met de bezorgApp van het bedrijf. Maar de rechter zag de bezorgers als werknemers en daarmee vallen zij onder de cao Beroepsgoederenvervoer. Ook deze zaak was aangespannen door FNV.


Bron: Performa HR