Rechter: Deliveroo-fietser is geen zzp’er

Rechter: Deliveroo-fietser is geen zzp’er

15 januari 2019 - Mensen die voor Deliveroo maaltijden bezorgen, zijn geen zzp’ers en kunnen dus gewoon aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst. Ook valt de maaltijdbezorger onder de cao beroepsgoederenvervoer, heeft de kantonrechter in Amsterdam geoordeeld.

Deliveroo besloot begin 2018 om alle arbeidscontracten om te zetten in zzp-overeenkomsten, waarop de FNV een rechtszaak tegen de maaltijdbezorger aanspande. Die heeft de vakbond nu gewonnen. Sinds het omzetten van de contracten is er aan de werkzaamheden van de bezorgers niets wezenlijks veranderd, vindt de rechter.

Die constateert onder meer dat de zzp-overeenkomst eenzijdig door Deliveroo wordt opgesteld, en dat daar niet over te onderhandelen valt. Ook hebben bezorgers te weinig vrijheid omdat ze door Deliveroo worden ingeroosterd.

 

Hiërarchische verhouding en dus een arbeidsovereenkomst met pensioen toezegging en doorbetaling bij ziekte en/of arbeidsongeschikt . Mogelijk een ongewenste situatie voor deze flexibele vorm van werk, de keuze is solitair of solidair!" 

Jelle J. de Boer | manager BVIK

Door de uitspraak is Deliveroo nu verplicht om de cao beroepsgoederenvervoer met terugwerkende kracht na te leven. Dat is een enorme klap voor het bedrijf, zegt arbeidsrechtjurist Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS.


„Een grote groep bezorgers wordt nu als werknemers aangemerkt, met alle rechten die daarbij horen, zoals loon tijdens ziekte en het opbouwen van vakantiedagen. Het nieuws moet bij Deliveroo als een bom zijn ingeslagen.”


Deliveroo kondigt direct aan in hoger beroep te gaan. De rechtbank begrijpt niet hoe de maaltijdbezorger werkt, zegt een woordvoerder. Bovendien „heeft de FNV geen enkele bezorger gevonden om deze zaak te ondersteunen, omdat bezorgers juist kiezen voor de flexibiliteit van het werken als zelfstandige”.


FNV zelf zinspeelt op „het failliet van het verdienmodel” van niet alleen Deliveroo, maar ook vergelijkbare bedrijven als UberEats. Ook linkse partijen in de Tweede Kamer zijn blij met de uitspraak. Gijs van Dijk (PvdA) spreekt van „gerechtigheid voor de bezorgers van Deliveroo”, en eist van minister Koolmees (Sociale Zaken) dat hij „alle mensen in schijnzelfstandigheid” beschermt.


SP’er Bart van Kent maakt Deliveroo uit voor „boeven die onder het mom van de platformeconomie werknemers hun rechten afpakken”, en noemt de uitspraak ’terecht’. Dennis Wiersma, van regeringspartij VVD, is „blij dat de rechter nu duidelijkheid geeft”, maar benadrukt dat het om een specifieke zaak gaat.


Minister Koolmees wil niet op de uitspraak reageren, maar meldt wel dat hij druk is om „zzp’ers aan de onderkant van de markt” beter te beschermen. Besselink verwacht dat uiteindelijk de Hoge Raad zich over de zaak zal buigen.


Bron: Telegraaf