Rechter doet uitspraak: zijn Uber-chauffeurs ’echte’ zzp’ers

Rechter doet uitspraak: zijn Uber-chauffeurs ’echte’ zzp’ers
Datum: 22-09-2021 Tags: Rechtspraak, Uber, ZZP, Schijnzelfstandigheid,

13 september 2021 - Zijn chauffeurs van Uber zelfstandig ondernemers of is er sprake van een verkapt dienstverband? Over die vraag doet de rechtbank Amsterdam maandag uitspraak, in een rechtszaak die vakbond FNV heeft aangespannen tegen het platformbedrijf.

De uitkomst van de zaak is belangrijk voor de discussie over schijnconstructies. Volgens vakbonden worden in steeds meer sectoren medewerkers ingezet als zzp’er om zo op de kosten van arbeid te besparen. Werkgevers zouden op die manier belastingen en sociale premies kunnen ontduiken.


 

Het blijft zoeken naar een manier hoe wij met elkaar omgaan. Deze uitspraak maakt weer duidelijk dat de positie van de werkenden wordt beschermd en (in)direct ons sociale bestel. Met BVIK geeft dit voor beide kanten duidelijkheid, zowel voor de werkgever als voor de werknemer." 

Jelle J. de Boer | manager BVIK

Taxi-cao

„Echte zelfstandigen kunnen zelf hun tarieven bepalen en kiezen welke rit ze aannemen”, aldus FNV-bestuurder Amrit Sewgobind. „Daar is bij Uber geen sprake van.” FNV eist dat Uber erkent dat het chauffeurs in dienst heeft en dus de taxi-cao gaat toepassen.

Uber zelf zegt zich niet te herkennen in de kritiek. „Zelfstandigheid is een groot goed en moet behouden blijven”, zegt Maurits Schönfeld, algemeen directeur van Uber Noord-Europa. „Dat horen we ook steeds terug in de gesprekken die we hebben met chauffeurs. Zij geven aan het liefst zelfstandig te willen blijven.”

Pensioenen

De topman geeft aan dat er wel wat moet gebeuren aan de bescherming en pensioenvoorzieningen van chauffeurs. „Daarover zijn wij in gesprek met chauffeurs. Maar het wachten is ook op de politiek die de regels moet bepalen over zelfstandigheid.”

Het kabinet beloofde met een aanpak te komen voor dergelijke constructies, maar liet in november weten de plannen over te laten aan een nieuw kabinet.

Eerder stapte vakbond FNV al naar de rechter vanwege het verwijt van schijnconstructies bij platformen Temper en Deliveroo.


Bron: Telegraaf