Zzp'er of loondienst? Webmodule overheid geeft niet altijd zekerheid

Zzp'er of loondienst? Webmodule overheid geeft niet altijd zekerheid
Datum: 20-01-2022 Tags: Webmodule, Overheid, ZZP,

18 december 2021 - Een webmodule moet ervoor zorgen dat opdrachtgevers voortaan weten of ze iemand als zzp'er in mogen huren of in dienst moeten nemen. De module biedt in 7 van de tien gevallen helderheid. In ruim 28 procent van de gevallen, wordt na het invullen van een lange vragenlijst echter geen duidelijkheid geboden.

Dat blijkt uit een evaluatie die demissionair minister Wouter Koolmees vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.


 

“De uitkomst van deze pilot is dat 34% van de deelnemers denkt zelfstandige te zijn volgens de webmodule. BVIK geeft je nachtrust." 

Jelle J. de Boer | manager BVIK

 

Het is een vraag die maar terug blijft komen sinds de afschaffing van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) in 2016: wanneer is iemand nu wel of geen zzp'er? Modelovereenkomsten bleken niet altijd een oplossing te zijn en het plan om een minimumtarief in te voeren werd door het kabinet ook geschrapt.

Dit jaar werd getest met een webmodule die bedrijven kunnen invullen als ze voor een opdracht een zzp'er willen inhuren en twijfelen of dat mag. Als uit de beantwoording van de vragen blijkt dat een zzp'er de opdracht mag doen, krijgt de opdrachtgever een verklaring die zekerheid geeft dat er geen naheffingen komen van de Belastingdienst.


6667 deelnemers pilot

Bij de pilot is de webmodule door 6667 deelnemers helemaal ingevuld, blijkt uit een evaluatie die Koolmees naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bij bijna 34 procent van de gevallen bleek een contract voor loondienst aangeboden te moeten worden. In bijna tien procent van de gevallen ging het om een fictieve dienstbetrekking en slechts in 28 procent van de gevallen kon iemand als zzp'er worden ingehuurd. Bovendien kon dus bij ongeveer evenveel zaken geen helder antwoord gegeven worden.

Onder meer de zorg, horeca, logistiek en de bouw moeten vaker mensen in dienst nemen.


Geen contract ondanks uitkomst

Bij de webmodule zat tijdens de testfase ook een vragenlijst die door 725 opdrachtgevers geheel of gedeeltelijk werd ingevuld. In 194 gevallen, bleek dat een dienstverband moest worden aangeboden, terwijl de opdrachtgever dat niet verwacht had. Toch zeggen maar vijf opdrachtgevers die de vragenlijst invulden, dat ze een contract gaan geven.

Onduidelijk is hoe het nu verder gaat. Onderwerpen die politiek gevoelig liggen, worden niet door een demissionair kabinet behandeld. Ook Koolmees stelt in zijn brief dat het aan een volgend kabinet is. In de tussentijd mag de Belastingdienst geen boetes opleggen, mits duidelijk is dat er bewust sprake is van kwaadwillendheid.


Bron: RTL Nieuws