Zzp’ers mogen minimumtarief nu al samen afdwingen

Zzp’ers mogen minimumtarief nu al samen afdwingen

23 juli 2019 - ACM belooft geen boetes op te leggen voor prijsafspraken. Om zich te verzekeren van een minimuminkomen kunnen zzp’ers voortaan gezamenlijk afspraken maken.

Markten werken niet goed als zij door lage uurtarieven onder het bestaansminimum komen, zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die komt met een leidraad, een richtlijn voor tariefafspraken. 

 

“Door hogere tarieven meer ruimte om jezelf beter te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, iets dat BVIK automatisch regelt zelfs boekhouding #Digiboekhouder, ONTZORGD #BVIKnl" 

Jelle J. de Boer | manager BVIK

 

Het kabinet voert per 2021 een wettelijk minimumtarief voor zzp’ers in van 16 euro per uur. Tot die tijd zal de ACM geen boetes opleggen als zzp’ers afspraken maken om dit minimumtarief nu al te realiseren.

Het kartelverbod geldt dan niet voor deze zelfstandigen. Zij mogen voor dat werk samen afspraken maken over hun beloning, aldus de autoriteit. Het mag ook in het kader van de cao.

“Wij willen markten goed laten werken voor mensen en bedrijven. Markten werken niet goed als zzp’ers door lage uurtarieven onder het bestaansminimum komen”, aldus ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep. De leidraad toont volgens hem aan welke mogelijkheden er voor zzp’ers zijn om via collectieve regelingen hun inkomen te verbeteren.

 

Minimumtarief zzp’ers

Het minimum uurtarief voor de momenteel zo’n 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland is volgens het kabinet voldoende om van te leven en voor een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Op dit moment werken zo’n 85.000 zelfstandigen voor minder dan 16 euro per uur.

 
 

De lage uurtarieven worden vooral betaald bij de post, in de cultuursector, tuinbouw, thuiszorg en personenvervoer. Opdrachtgevers die zzp’ers minder dan 15 tot 18 euro per uur betalen, moeten worden verplicht deze zelfstandigen een contract aan te bieden, zo stond al in het regeerakkoord.

Deze maatregel is echter in strijd met Europese regelgeving omdat die inbreuk maakt op de vrijheid van vestiging en vrijheid van dienstverrichting. Met een algemeen minimum uurtarief wordt dit juridische obstakel omzeild.

Het CNV vindt het minimumtarief van 16 euro per uur voor zzp’ers veel te laag. De vakbond stelde eind juni dat zelfstandigen zonder personeel zeker 25 euro per uur moeten verdienen om te kunnen rondkomen. “Met het voorstel van 16 euro normaliseer je zwak ondernemerschap en kweek je een categorie B-werknemers: werknemers zonder ontslagbescherming, loondoorbetaling bij ziekte, pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering”, aldus CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden.


Bron: Business Insider