Zzp’ers verbolgen over eis einde zelfstandigenaftrek uit Brussel

Zzp’ers verbolgen over eis einde zelfstandigenaftrek uit Brussel
Datum: 09-11-2021 Tags: VZN, Zelfstandigenaftrek, Brussel, ZZP,

2 november 2021 - De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) noemt het ’beschamend’ dat het kabinet zich verschuilt achter informele druk vanuit Brussel om de zelfstandigenaftrek sneller af te bouwen. Om in aanmerking te komen voor miljarden uit het Europese coronaherstelfonds eist Brussel dat het kabinet naast de hypotheekrenteaftrek ook de zelfstandigenaftrek versneld afbouwt.

De belangenvereniging wijst erop dat zonder passend alternatief de afbouw van de zelfstandigenaftrek de sociale positie van zelfstandigen verzwakt, terwijl de coronacrisis juist schreeuwt om versterking. „Dat Nederland tot op heden geen eigen visie heeft ontwikkeld op de arbeidsmarktpositie van zelfstandigen, nekt ons nu”, aldus VZN-voorzitter Cristel van de Ven.


 

Dit maakt het gebruik van een éénmanszaak minder interessant en tegelijkertijd het verschil tussen in loondienst en ondernemerschap kleiner." 

Jelle J. de Boer | manager BVIK


„Het is beschamend dat dit kabinet zich verschuilt achter Europese regels op dit politiek gevoelige thema, terwijl we al lang zelf de problemen hadden kunnen oplossen.”

Het demissionaire kabinet heeft volgens Van de Ven de afgelopen vijf jaar niet serieus geluisterd naar breed gedragen plannen vanuit zelfstandigenorganisaties om te komen tot een versterking van de sociale positie van zelfstandigen, het versterken van ondernemerschap en de aanpak van schijnconstructies.

Fiscale stimulans

„Laat het kabinet de zelfstandigenaftrek omvormen tot een fiscale stimulans om sociale- en ondernemersrisico’s af te dekken”, aldus Van de Ven. „Als de coronacrisis ons iets heeft geleerd, is dat een financiële buffer tegen risico’s als vraaguitval of ziekte broodnodig is.”

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) dat het versneld afbouwen van zowel de hypotheekrenteaftrek als de zelfstandigenaftrek naar verwachting nodig zijn om een positieve beoordeling van het Nederlandse coronaherstelplan te krijgen van de Europese Commissie. Hij voegt daaraan toe dat dit het type politieke besluiten zijn waar een demissionair kabinet zich niet aan wil wagen.

De minister legt uit dat om die reden is besloten om de gewenste hervormingen op het bordje te leggen van de formatietafel.


Bron: Telegraaf